Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe, pieczone, czyli mięsne pierogi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 35 g
mąka pszenna 500 g
mleko 1 szklanka
cukier drobny 1 łyżeczka
olej roślinny 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Nadzienie:
schab bez kości 500 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
mozzarella 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe, pieczone, czyli mięsne pierogi

Kroki postępowania

1
Umyte mięso pokroić i usmażyć z przyprawami. Ostudzić i zmielić.
Krok 1 - Drożdżowe, pieczone, czyli mięsne pierogi  foto
2
Cukier rozmieszać z drożdżami.
Krok 2 - Drożdżowe, pieczone, czyli mięsne pierogi  foto
3
Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Krok 3 - Drożdżowe, pieczone, czyli mięsne pierogi  foto
4
Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto drożdżowe i odstawić na ok. 60 min. do podwojenia objętości.
Krok 4 - Drożdżowe, pieczone, czyli mięsne pierogi  foto
5
Gotowe ciasto rozwałkować, wykrawać spore krążki, na które kłaść mięso i plasterek mozzarelli. Przyłożyć drugim krążkiem i połączyć. Ułożyć na blasze i pozostawić do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Krok 5 - Drożdżowe, pieczone, czyli mięsne pierogi  foto
6
Piec w temp. 175 stopni przez ok. 25-30 min.
Krok 6 - Drożdżowe, pieczone, czyli mięsne pierogi  foto
7
Podawać na ciepło z ulubionym sosem (u mnie pieczarkowy).
SMACZNEGO!
Krok 7 - Drożdżowe, pieczone, czyli mięsne pierogi  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 08.04.2017 00:26
pyszne danie do zjedzenia
MonikaW 07.04.2017 18:54
pyszne danie, gratuluję pomysłu
mirosława4 07.04.2017 12:00
apetycznie się prezentują
Mniam 07.04.2017 10:54
Bardzo mi się podobają takie bułeczki :)
gosia56 07.04.2017 09:25
na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak