Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe paluchy sezamowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 g
mąka 2 szkl
mleko 1 szkl
olej 1/2 szkl
jaja 2 szt
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta
sezam 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paluchy sezamowe

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy się upłynnią wlać je do mąki, dodać żółtka jaj, ciepłe mleko, sól i olej. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać mąkę lub mleko. Z ciasta formować podłużne cienkie paluszki i układać na blaszce posypanej mąkę. Paluchy smarować rozmąconym białkiem i posypać ziarnami sezamu. Piec ok 15 min do zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 02.11.2013 10:19
Fajne te paluchy idealne na zakąskę na imprezy i do piwka.
Ankha 02.11.2013 07:22
już za mną chodzą :)
Jusiaa 01.11.2013 22:14
Pychotka, w sam raz do schrupania :)
ssylwiaa 01.11.2013 21:51
smaczne są, też je lubię ;)
Konczi 01.11.2013 21:21
uwielbiam je

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak