Drożdżowe oponki z masą serowo - śmietankową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    50 g
  • mleko

    500 ml
  • margaryna

    125 g
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 kg/ok
  • żółtka

    5 szt
  • wanilia

    do smaku
  • serem mascarpone

    250 g
  • śmietana 30%

    800 ml
  • olej do smażenia

    1 L
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży,1 łyżki cukru , letniego mleka i 1/2 szkl mąki robimy zaczyn , mieszamy odstawiamy na 30 min.
W tym czasie topimy i studzimy margarynę .
Żółtka ubijamy na puszystą masę z odrobiną cukru .
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki , mąkę stopniowo , mieszamy mikserem , póki się da , gdy ciasto będzie już za bardzo przywierać wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitego zwartego i odstawiamy do wyrosniecia na 1h .

Po tym czasie wałkujemy całość na ok 2cm i ja filiżanką wykrajałam koła , po czym kieliszkiem do wina wycinałam środki , znów odstawiamy na ok 45 min.

Po tym czasie rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony do zrumienienia .
Studzimy .

Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru dla lepszego smaku , ja używam 36 % nie 30 bo jest zbyt płynna .Następnie dodajemy mascarpone i lekko miksujemy , gotową masę przekładamy od szprycy i nasze oponki przekrajamy i przekładamy masą .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata9 04.10.2013 21:11
już jest moim ulubionym przepisem
czekoladka_m 04.10.2013 15:32
Zapisuję przepis, wyglądają wspaniale...:)
sylwia_mc 04.10.2013 15:27
po prostu pyszność
idealme 04.10.2013 15:01
pyszności! :)
Anna133 04.10.2013 14:59
a ja takie raz kupiłam w piekarni i się ich zjeść nie dało !! pieczone na starym oleju ,a masa śmeitany nie przypominała ! teraz robię sama ;D
Barbara13 04.10.2013 14:46
Bardzo ciekawy pomysł,takich jeszcze nie jadłam,trzeba nadrobić zaległości:))
Anna133 04.10.2013 14:23
nie martwicie się o białka , można je dać też do ciasta ,ale są lżejsze bez ,a ja je zamrażam i mam potem do bez :) dziś akurat odrazu robiłam bezy więc zużyłam .
Lis 04.10.2013 14:19
mmmm...wyglądają bardzo apetycznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat