Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe oponki z masą serowo - śmietankową

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
mleko 500 ml
margaryna 125 g
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 kg/ok
żółtko jajek 5 szt
wanilia do smaku
serem mascarpone 250 g
śmietana 30% 800 ml
olej do smażenia 1 L

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe oponki z masą serowo - śmietankową

Z drożdży,1 łyżki cukru , letniego mleka i 1/2 szkl mąki robimy zaczyn , mieszamy odstawiamy na 30 min.
W tym czasie topimy i studzimy margarynę .
Żółtka ubijamy na puszystą masę z odrobiną cukru .
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki , mąkę stopniowo , mieszamy mikserem , póki się da , gdy ciasto będzie już za bardzo przywierać wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitego zwartego i odstawiamy do wyrosniecia na 1h .

Po tym czasie wałkujemy całość na ok 2cm i ja filiżanką wykrajałam koła , po czym kieliszkiem do wina wycinałam środki , znów odstawiamy na ok 45 min.

Po tym czasie rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony do zrumienienia .
Studzimy .

Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru dla lepszego smaku , ja używam 36 % nie 30 bo jest zbyt płynna .Następnie dodajemy mascarpone i lekko miksujemy , gotową masę przekładamy od szprycy i nasze oponki przekrajamy i przekładamy masą .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 04.10.2013 21:11
już jest moim ulubionym przepisem
czekoladka_m 04.10.2013 15:32
Zapisuję przepis, wyglądają wspaniale...:)
sylwia_mc 04.10.2013 15:27
po prostu pyszność
idealme 04.10.2013 15:01
pyszności! :)
Anna133 04.10.2013 14:59
a ja takie raz kupiłam w piekarni i się ich zjeść nie dało !! pieczone na starym oleju ,a masa śmeitany nie przypominała ! teraz robię sama ;D
Barbara13 04.10.2013 14:46
Bardzo ciekawy pomysł,takich jeszcze nie jadłam,trzeba nadrobić zaległości:))
Anna133 04.10.2013 14:23
nie martwicie się o białka , można je dać też do ciasta ,ale są lżejsze bez ,a ja je zamrażam i mam potem do bez :) dziś akurat odrazu robiłam bezy więc zużyłam .
Lis 04.10.2013 14:19
mmmm...wyglądają bardzo apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak