Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
drożdże
50 g -
mleko
500 ml -
margaryna
125 g -
cukier
1 szkl -
mąka pszenna
1 kg/ok -
żółtko jajek
5 szt -
wanilia
do smaku -
serem mascarpone
250 g -
śmietana 30%
800 ml -
olej do smażenia
1 L
Sposób przygotowania
W tym czasie topimy i studzimy margarynę .
Żółtka ubijamy na puszystą masę z odrobiną cukru .
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki , mąkę stopniowo , mieszamy mikserem , póki się da , gdy ciasto będzie już za bardzo przywierać wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitego zwartego i odstawiamy do wyrosniecia na 1h .
Po tym czasie wałkujemy całość na ok 2cm i ja filiżanką wykrajałam koła , po czym kieliszkiem do wina wycinałam środki , znów odstawiamy na ok 45 min.
Po tym czasie rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony do zrumienienia .
Studzimy .
Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru dla lepszego smaku , ja używam 36 % nie 30 bo jest zbyt płynna .Następnie dodajemy mascarpone i lekko miksujemy , gotową masę przekładamy od szprycy i nasze oponki przekrajamy i przekładamy masą .
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się