Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdzowe oponki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
drożdże 8 dag
mąka 5 szklanek
jajko 3 sztuki
masło
masło 8 łyzek
sól 1 łyzeczka
cukier 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: drożdzowe oponki

Mleko ( nie zimne!)wlewamy do miski, dodajemy cukier (1 łyżkę) i drożdze. Rozcieramy i robimy rozczyn. Po ok 30 minutach gdy rozczyn znacznie się powiekszył dodajemy go do wymieszanej mąki z cukrem, solą i jajkami. Dodajemy masło.

Zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji. Odtawiamy na ok 2 godziny do lodówki. Nasępnie ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm. Wycinamy kubkiem oponki.a środek wycinamy korkiem. Pozostawiamy je by podrosły na ok 30 minut.

Smażymy w garnku z olejem z 2 stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 21.05.2013 21:01
Takie bardziej pączusie z dziurką :)) ale nie istotne jak je nazwiemy wyglądaja tak że nic tylko schrupac :)
Alex_M 27.04.2013 11:30
chetnie bym zjadla jednego :)
Noruas 20.04.2013 22:37
mniam, moje ulubione słodycze!
Bogusiaz 20.04.2013 22:24
bardzo fajne
katarzynagotuje 20.04.2013 22:00
pycha, apetyczne :)
Krzysztof15 20.04.2013 20:41
super lubie takie
mic 20.04.2013 20:18
same pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak