Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe muffiny

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąika pszenna 1/2 kg
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
mleko 1 szklanka
olej 1/4 szklanki
kruszonka
zimne masło 10 dag
mąka pszenna 10 dag
cukier 5 dag
zmielone migdały 2 łyżki
DODATKOWO:
truskawki
jagody
drożdże suche 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe muffiny

Kroki postępowania

1
W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i suchymi drożdżami w drugim naczyniu lekko ubić jajko z dodatkiem mleka i oleju, następnie dolać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 2 godziny.Do foremek powkładać papierowe papilotki i do każdej włożyć niewielka kulkę z wyrośniętego ciasta. Dodatkowe jajko lekko ubić i posmarować nim ułożone w foremkach ciasto, następnie na wierzchu ułożyć truskawki lekko je wciskając i posypać jagodami oraz kruszonką.
Krok 1 - Drożdżowe muffiny foto
2
Kruszonka: Masło posiekać z cukrem, mąką i migdałami, następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Krok 2 - Drożdżowe muffiny foto
3
Piec około 20-25 min w temp. 180 st.
Krok 3 - Drożdżowe muffiny foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 08.07.2013 07:53
fajniutkie
Agata3 06.07.2013 23:39
Z chęcią je wypróbuje :)
Zdzisław 05.07.2013 15:18
pyszniutko wyglądają
monisia1977 05.07.2013 15:14
super wyglądają
gosia561 05.07.2013 12:06
ktoś już podjadł:)
Magula 05.07.2013 11:17
mniam muffiny mogłabym jeść pod każdą postacia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak