Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 400 gram
masło 8 dag
mleko 0,5 szklanki
drożdże świeże 4 dag
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier 2,5 łyżki
sól szczypta
jajko 2 sztuki

DODATKOWO

jajko do smarowania
czekolada gorzka 15 kostek
rodzynki na oczy i nosek

Porada

Polecam jako nadzienia użyć sezonowych owoców!

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem

Kroki postępowania

1
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże oraz ok 3-4 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowy pozostawiamy do podrośnięcia w ciepłym miejscu. Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól ( poza tłuszczem).
Krok 1 - Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem foto
2
Wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy masło. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem foto
3
Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm.
Z części ciasta wycinamy około 15 kwadratów o wymiarach nieco większych niż kostka czekolady (ok 4cm długość boku). Na każdym kwadracie układamy kostkę czekolady. Boki zawijamy ku górze i formujemy małe bułeczki. Będą one stanowić brzuszki misiów.
Krok 3 - Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem foto
4
Gotowe brzuszki układamy na przygotowanej blaszce. Na jednej blaszce o wymiarach 24 x 36 cm mieści się 3-4 misie.
Z pozostałego ciasta formujemy nogi, łapki, głowy i uczy misiów. Dokładamy je do brzuszków. Miejsce łączenia elementów smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Na koniec wykonujemy oczy i noski z pokrojonych rodzynek. W brzuszku wykonujemy dziurkę (np. wykałaczką)
Krok 4 - Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem foto
5
Misie smarujemy pozostałym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180°C.
Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Krok 5 - Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona_eS 06.12.2016 11:14
jakie śliczne misiaki :)
Stenka 05.12.2016 19:51
ciekawa propozycja
halina17 05.12.2016 19:05
Fajne miśki :) .
cukiereczek 05.12.2016 18:45
Fantastyczne misie
IKrakowianka 05.12.2016 18:22
śliczne miśki
gusia1000 05.12.2016 17:50
Śliczne i smaczne.
Renata9 05.12.2016 16:51
Rewelacyjny wypiek :-)
Janina 05.12.2016 16:19
Fajny pomysł;))
olkaaa 05.12.2016 15:24
bardzo fajne
Habibi 05.12.2016 14:21
Dla dzieci rewelacja .
Małgorzata92 05.12.2016 14:16
Super pomysł :)
endzi
endzi 05.12.2016 14:10
Swietne!!! Synkowi na pewno by sie spodobaly!
Patrycja33 05.12.2016 14:08
Wspanialy pomysl:)
Futka 05.12.2016 13:43
Wspaniałe i bardzo apetyczne misie :)
adelajda 05.12.2016 13:26
Super misie :)
gosia56 05.12.2016 12:40
super pomysł;)
Konczi 05.12.2016 12:34
świetne misie :)
Mniam 05.12.2016 12:06
Misie są prześliczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak