Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzowe króliczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
cukier 1/2 szkl
drożdże 5 dkg
jajko 5 szt
mleko 300 ml
masło 8 dkg
cukier waniliowy 1 szt
morele suszone 15 dkg
migdały siekane 15 dkg
rodzynki 10 dkg
sól 1/2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowe króliczki

Kroki postępowania

1

Drożdże z 2 łyżkami cukru, odrobiną mąki i ciepłego mleka. Odstawić na 15 min
Krok 1 - Drożdzowe króliczki foto
2
4jajka ubić z pozostałym cukrem. W misce wymieszać mąkę sól wlać pozostałe ciepłe mleko , wymieszać . Dodać drobno pokrojone morele, migdały , cukier waniliowy, roztopione masło oraz jajka . Dobrze wyrobić ciasto , nakryć i odstawić do wyrośnięcia
Krok 2 - Drożdzowe króliczki foto
3
Blachę posmarować tłuszczem. Z ciasta uformować korpusy królików, głowę , uszy i nóżki. Do królików dokleić za pomocą białka rodzynki jako oczy i nos. Połączyć za pomocą białka.Króliki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 30 min.
Krok 3 - Drożdzowe króliczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 18.05.2016 14:00
i dzieci szczęsliwe
krokus 17.05.2016 11:54
fajne i przy okazji smaczne króliki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak