Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe krakersy z rozmarynem i solą

4.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

drożdże suche 4 g
woda ciepła 140 ml
mąka tortowa 250 g
sól 1 łyżeczka
oliwa 45 ml

Dodatkowo

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
rozmaryn świeży 2 łyżki (listków)
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe krakersy z rozmarynem i solą

Przygotowanie:
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut, a z na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy roztwór z drożdży i wyrabiamy ciasto.

Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne przekładamy je do miski posmarowanej oliwą i przykrywamy czysta ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 ½ godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.

Wyrośnięte ciasto wciskamy ręką i przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.

Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy małe kawałki i rozwałkowujemy ja na cienkie, podłużne placki.

Ciasto przekładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i smarujemy oliwą. Po wierzchu posypujemy listkami rozmarynu i soli.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 23.08.2016 13:03
Fajny pomysł na przekąskę :)
Wacław 23.08.2016 11:57
fajne do chrupania ;-)
AZgotuj 23.08.2016 11:45
świetne, aromatyczne :)
Futka 23.08.2016 11:28
Przepyszne i aromatyczne krakersy :D
Mniam 23.08.2016 11:21
Coś fajnego do pochrupania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak