Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe krakersiki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 125 g
drożdże 6 g świeże
woda letnia 60 ml
smalec 40 g lub smalczyk roślinny
sól 3 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe krakersiki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w letniej wodze, dodać 2 łyżki mąki i odstawić na 20-30 minut do ruszenia zaczynu;
Krok 1 - Drożdżowe krakersiki foto
2
Po tym czasie połączyć rozczyn z resztą mąki, dodać sól i smalec;
Krok 2 - Drożdżowe krakersiki foto
3
Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( ok. 15 minut);
Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 h - 1,5 h..
Krok 3 - Drożdżowe krakersiki foto
4
... do podwojenia objętości;
Krok 4 - Drożdżowe krakersiki foto
5
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę ( nie wyrabiać,tylko wyłożyć)i rozwałkować na cieniutki placek;
Krok 5 - Drożdżowe krakersiki foto
6
Wykroić krążki;
Krok 6 - Drożdżowe krakersiki foto
7
Krążki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i ponakłuwać;Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i piec 15-20 minut ( do zarumienienia);
Krok 7 - Drożdżowe krakersiki foto
8
Smacznego!
Krok 8 - Drożdżowe krakersiki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.12.2014 20:04
podobają mi się :)
Seba 06.03.2014 08:42
fajny przepis
Przepisy Joanny 28.02.2014 18:55
bardzo smaczny dodatek do piwka
Alex_M 26.02.2014 10:41
świetne krakersy! :)
Kuchenka 25.02.2014 18:00
super są :)
ONY_za_kare 16.02.2014 13:43
ale super, fajna przegryzka do piwka ;)
Kolorowa 15.02.2014 21:03
wyglądają fajnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak