Drożdżowe koperty z budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • margaryna

    125 g
  • drożdże

    50 g
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1 łyżka
  • budyń śmietankowy

    12 łyżki
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • mleko

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy, drożdże rozdrabniamy w odrobinie ciepłego mleka. Margarynę roztapiamy. Składniki przekładamy do miski. Ciasto wyrabiamy rękami do momentu, aż zacznie dobrze odchodzić od miski. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyjmujemy z miski i rozwałkowujmy. Kroimy na kwadraty o wymiarach 10x10 cm. Na każdy z nich nakładamy po łyżeczce ugotowanego ostudzonego budyniu. Zwijamy w koperty i układamy na blaszce w odstępach co 4 cm.
Przed włożeniem do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem/wodą. Pieczemy ok. 20 min. do zrumienienia.
Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 17.03.2012 13:18
Co za pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat