Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe jagodzianki
Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą, dodać jajka, aromat oraz wyrośnięty rozczyn, wymieszać i na koniec dodać zimny, ale płynny tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę posypać delikatnie mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, delikatnie rozciągnąć ciasto na grubość około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki ciasta na środku ułożyć porcję jagód i zlepić bułeczki.
Zlepione bułeczki ułożyć na natłuszczoną blaszkę po wierzchu posmarować jajkiem i jeszcze odstawić do wyrośnięcia.
Piec 20-25 min w temp 180-190 st, po upieczeniu wystudzić i polać lukrem utartym z cukru pudru i kilku kropli wody wymieszanymi z sokiem cytrynowym.
Nadzienie jagodowe:
Jagody po opłukaniu i po dokładnym odsączeniu z wody wymieszać z cukrem i suchym proszkiem budyniowym.