Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe cynamonowe
ROZCZYN :
Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
CIASTO :
Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.
Dodajemy cukier i schłodzone masło.
W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.
Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.
Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.
NADZIENIE :
Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.
CAŁOŚĆ :
Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )
Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie tniemy w paski o szerokości ok. 7 cm.
W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zwijamy „ślimaka” zaczynając od środka.
Gdy się skończy jeden pasek dokładamy kolejny , i tak do wykończenia pasków.
Boki smarujemy odrobiną mleka.
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 – 25 minut.
Lukrujemy albo posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe!
Smacznego!