Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe "co nie co"

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyzka
sól 1 3/4 łyżeczki
masło 65 gram
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
cebula 1,5 sztuki
sos czosnkowy do smaku
mięso mielone 1/2 kg
pieczarki 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe "co nie co"

Kroki postępowania

1
Drożdze rozpuszczamy w mlekku (ciepłym), nastepnie dodajemy cukier i takze meiszamy aż się rozpuści. Do misku wsypujemy mąkę przesianą dodajemy masło, jaja, dodajemy sól oraz rozczyn drożdzowy. Wszystko ze sobą łączymy tworząc ciasto o jednolitej konsystencji, które odstawiamy na ok 30 minut w ciepłemiejsce, pod przykryciem do wyrośnięcia.
Krok 1 - drożdżowe  "co nie co" foto
2
cebulę obieramy, kroimy w piórka/kostkę jak nam odpowiada. Podsmażamy ją chwile, następnie podlewamy ok 1/2 szklanki wody i podduszamy. przygotowujemy sos- http://www.doradcasmaku.pl/przepis/240467/sos-czosnkowy-chrzanowy.html h .ażdą bułeczkę wyłożoną na blachę wysmarowaną masłem przykrywamy i czekamy ok 15 minut by jeszcze wyrosła, następnie dłonią ja splaszczamy. Smarujemy sosem .
Krok 2 - drożdżowe  "co nie co" foto
3
Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na oleju. Dorpawiamy do smaku. Mieso także smażymy . wykładamy cebulę , dodatkowo mieso i pieczarki.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Smacznego
Krok 3 - drożdżowe  "co nie co" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 28.03.2013 08:25
Smacznie wygląda.
Grazia 07.02.2013 20:44
super :)
treonina 07.02.2013 20:42
ciekawe jak smakuje :-)
Sylwia26 07.02.2013 20:33
mniam... apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak