Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto z truskawkami i śmietanową górą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 50 ml
drożdże 12 g
cukier 50 g
masło 30 g
żółtko jajek 1 szt.
jaja 1 szt.
mąka 250 g
góra: białka 2 szt.
cukier 2 łyżka
śmietana 12% 4 łyżka
mąka pszenna 2 łyżka
truskawki 40 dag
Ciasto: 75 ml
kefir 75 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto z truskawkami i śmietanową górą

Ciasto drożdżowe: mleko zagotować i dodać do kefiru (o temperaturze pokojowej), dodać cukier i drożdże. Mieszać, aż wszystko połączy się. Odstawić na około 15 minut- kiedy to zacznie pienić się. Dodać żółtka, jajo i mąkę. Wyrobić luźne ciasto. Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrobić. Uformować kulę, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu lekko zagnieść, rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Umyte truskawki poukładać na cieście.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier dalej miksując, następnie śmietanę i cukier. Pianę wylać na ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto piec około 30 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 02.07.2013 15:55
super ciacho
Beatris 02.07.2013 15:17
Nie przepadam za suchym drożdżowym ciastem. Takie z dodatkami z chęcią bym zjadła.
gosia1988 02.07.2013 10:23
fajnie wygląda
Gracer 02.07.2013 09:47
wygląda super
Agnieszka-87-25 02.07.2013 08:40
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak