Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto z pieczoymi warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 gr
drożdże 50 gr
woda 1 szklanka
sól do smaku
cukier
zielona papryka (świeża) 1 sztuka
czosnek
pomidory 4 sztuki
cebula 1 sztuka
cukinia 1 sztuki
oregano
oliwa
bakłażan
ser gouda 1/2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto z pieczoymi warzywami

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszamy z cukrem(około 1/2 łyżeczki)na gładką masę,mąkę mieszamy z solą dodajemy wodę i drożdże.Zagniatamy ciasto dodając oliwę (3 łyżki)odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 1 - Drożdżowe ciasto z pieczoymi warzywami foto
2
kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je do formy do pieczenia wysmarowanej oliwą.I zabieramy się za resztę.
Krok 2 - Drożdżowe ciasto z pieczoymi warzywami foto
3
Warzywa przekładamy na blachę do pieczenia,wszystkie oprócz cebuli i pomidorów.Żadnych warzyw nie obieramy.Cebuli nie pieczemy a pomidory dodajemy dopiero w połowie pieczenia.Pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach.
Krok 3 - Drożdżowe ciasto z pieczoymi warzywami foto
4
Z upieczonych pomidorów wyciskamy tyle miąższu ile zdołamy to samo robimy z czosnkiem.zagniatamy razem na pastę .
Krok 4 - Drożdżowe ciasto z pieczoymi warzywami foto
5
Bakłażana obieramy.Wszystkie warzywa łącznie z cebula kroimy w kostkę.
Krok 5 - Drożdżowe ciasto z pieczoymi warzywami foto
6
Na ciasto rozsmarować pastę pomidorowo czosnkową i posypać oregano.
Krok 6 - Drożdżowe ciasto z pieczoymi warzywami foto
7
Następnie ułożyć warzywa posolić.
Krok 7 - Drożdżowe ciasto z pieczoymi warzywami foto
8
Na koniec posypać serem i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Krok 8 - Drożdżowe ciasto z pieczoymi warzywami foto
9
I gotowy placek,dobry na kolację i obiad.
Krok 9 - Drożdżowe ciasto z pieczoymi warzywami foto
10
Ten placek zajadam również na zimno.Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.
Krok 10 - Drożdżowe ciasto z pieczoymi warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 09.11.2012 18:59
apetyczne!!
treonina 09.11.2012 14:23
świetne też na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak