Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto z kakao

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
sól szczypta
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka 2,5 szkl
jajko 4 szt
mleko 1 szkl
marchewka 1 szt
kakao 4 łyżki
cukier 3 łyżki
margaryna 1/3 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto z kakao

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru waniliowego i szczypta soli. Dodajemy 5 łyżek ciepłego mleka i 4 łyżki maki – zostawiamy do wyrośnięcia.

Do miski dodajemy wyrośnięty rozczyn, make, cukier, 2 cale jajka, 2 żółtka (białka zostawiamy ), cieple mleko i sok z 1 marchewki ( ciasto będzie bardziej żółte). Wyrabiamy ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Smarujemy je białkiem.
Krok 1 - Drożdżowe ciasto z kakao foto
2
Na ciasto sypiemy kakao i cukier.
Krok 2 - Drożdżowe ciasto z kakao foto
3
1/3 kostki margaryny ścieramy na tarce o grubych oczkach .
Krok 3 - Drożdżowe ciasto z kakao foto
4
Zwijamy w roladę, wkładamy do formy.
Krok 4 - Drożdżowe ciasto z kakao foto
5
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Drożdżowe ciasto z kakao foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel123 04.02.2014 19:22
ale smakołyki
stokrotka 04.02.2014 18:20
lubię takie wypieki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak