Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułki z czekoladą - przepis

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże suche 2 łyżeczka
mleko ciepłe 1 szklanka
mąka 3,75 szklanka
masło 4 łyżka
cukier 3 łyżka
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
skórka z pomarańczy 1 łyżka
czekolada 12 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułki z czekoladą - przepis

W dużej misce łączymy drożdże z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5 min. Następnie dodajemy 2 łyżki roztopionego masła, cukier, sól, jajko oraz skórkę z pomarańczy, łączymy. Odstawiamy na kolejne 5 min. Mąkę przesiewamy i dodajemy do mieszanki z drożdży, zagniatamy przez ok. 8 min. Im dłużej będziesz zagniatać tym ciasto powinno się mniej kleić do rąk. Wyrobione ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 2 godz. ). Po wyrośnięciu ciasto ponownie chwilę zagniatamy, aby pozbyć się powietrza. Dzielimy na 12 części ( u mnie każda po ok. 64 g ) i formujemy kuleczki, następnie lekko je spłaszczamy i wkładamy kostkę czekolady. Zawijamy i przekładamy łączeniem do dołu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 min do napuszenia. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy roztopionym masłem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C, pieczemy przez 10-12 min. do uzyskania lekko brązowej skórki. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martula1985 03.11.2012 08:41
a właśnie na diecie jestem :(
miroslawa 21.10.2012 06:56
ale by się zjadło
Zdzisław 20.10.2012 21:29
dla mnie dp racy zamiast kanapki czasem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak