Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    230 g
  • drożdże suche

    8 g
  • mleko

    250 ml
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • masło

    115 g
  • jajko

    1 szt
  • mąka pełnoziarnista

    100 g

Składniki na nadzienie

  • pieczarki

    150 g
  • cebula

    1-2 szt
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • ząbki czosnku

    1-2 szt
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • masło

    1 łyżka
  • majeranek

    1 łyżka
  • mozzarella

    100 g

Dodatkowo

  • mleko

    4-5 łyżek
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami foto
Przygotowanie ciasta:
Drożdże mieszamy z mąką tortową, solą i cukrem. Mleko podgrzewamy z masłem (masło ma się rozpuścić) i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto – ok. 4 minut. Pod koniec dodajemy mąkę pełnoziarnistą.

Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami foto
Przygotowanie nadzienia:
Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy kilka minut. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażamy aż płyn odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy aż nadzienie wystygnie. Do zimnego farszu dodajemy startą mozzarellę. Mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Krok 3 - Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami foto
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.

Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki.
Krok 4 - Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami foto
Ja bułeczki piekę w metalowej formie do pieczenia muffinek. Wgłębienia smaruję masłem i do każdego wkładam po jednej bułeczce. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie bułeczki smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut.

Bułki studzimy na kratce.

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paulette17

14.04.2016 10:02
Cały czas zaskakujesz mnie pomysłami i pięknymi zdjęciami ! :)

Barbara13

13.04.2016 21:57
Rewelacyjne bułeczki

Alex_M

13.04.2016 06:17
dobre buły

Mama niejadka

12.04.2016 21:45
Super bułeczki

halina17

12.04.2016 20:45
Dobre bułeczki :)

Wiktoria29

12.04.2016 20:33
fajny pomysł

Kolorowa

12.04.2016 19:46
Ale super wyglądają !

Konczi

12.04.2016 19:00
fantastyczny przepis dla mnie na 5 :)

Ania321

12.04.2016 18:43
Ciekawy przepis :)

ania2610

12.04.2016 18:22
pycha - są wspaniałe i jeszcze z takim nadzieniem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat