Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzowe bułeczki z jagodami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
masło rozpuszczone 200 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier kryształ 100-150 gram
mleko 300 ml
jaja 2 sztuki
jagody 300 gram
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowe bułeczki z jagodami

Drożdże zasypujemy cukrami. Gdy się rozpuszczą wlewamy mleko. Po ok. 7-10 minutach dodajemy mąkę,sól i jaja i zaczynamy wyrabiać ciasto (jeśli będzie zbyt twarde dodajemy więcej mleka) pod koniec dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie gładkie, i dobrze odchodzić od ręki. Odstawiamy na około 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody płuczemy. Ciasto ponownie przerabiamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Formujemy bułeczki okrągłe- nakładając na każde kółko po łyżce jagód.Zlepiamy i formujemy. Odstawiamy uformowane bułeczki do wyrośnięcia- na 10-15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut. Przed podaniem (po ostudzeniu) możemy polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 22.02.2013 20:25
uwielbiam takie;)
Ewelina38 25.09.2012 21:13
ależ one smacznie wyglądają, zjadłabym taką z wielkim smakiem, a nawet i dwie.... :)
Fiffi 25.08.2012 09:15
ale smakowicie wygladają
elficzna 19.08.2012 23:40
ładne i smakowite :)
jozefinach 30.07.2012 10:44
Piękne bułki.
Rafał10 29.07.2012 09:17
super pomysl i bardzo smakowity koniecznie musze wyprobowac
smerfetka79 28.07.2012 16:24
i pysznie smakują. Jagody można też podgrzać wcześniej , albo napełnić mrożonymi, czy dżemem
iziona 26.07.2012 08:16
Uwielbiam takie jagodzianki :)
Cukiereczek13 26.07.2012 00:15
wygladaja przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak