Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 40 g
mleko letnie 50 ml
sól 1 szczypta
jajko 1 szt
cukier 40 g
jabłka 3 szt
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier brązowy 1 łyżeczka
orzechy włoskie 100 g
miód płynny 2 łyzki
cynamon 1 łyzeczka
jajko 1 szt
mleko 1 łyzka
drożdże świeże 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć i włożyć do kubka. Zalać mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i i tyleż samo mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić a nastepnie przestudzić. Mąkę wymieszać z resztą cukru i sola. Dodać drożdże i jajko i wyrabiać ciasto .
Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami foto
2
Na koniec dodajemy stopione masło i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami foto
3
Orzechy posiekać na drobno, a następnie uprażyć na suchej patelni. Orzechy pprzełożyc do miseczki i dodać do nich miód. Całośc wymieszać. Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazdo nasienne. za pomoca łyżeczki do melona, aby powstały okragłe wgłębienia. Jabłka skropić sokiem z cytryny.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami foto
4
Ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować. Na rozwałkowanym kawałku ciasta ułożyć połówkę jabłka, zagłębieniem do góry i w to miejsce nakłądamy łyzkę orzechów. Zlepiamy brzegi ciasta i układamy łączeniem do dołu.
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami foto
5
Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch babeczek posmarować jajkiem wymieszanym z łyżka mleka i posypać cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 25 minut.
Krok 5 - Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 09.12.2013 07:37
polecam były pszyne
norweska20 09.12.2013 00:21
pychotka zjadłabym takie
Róża1 18.09.2013 12:10
ale pyszne:-)
-Natka- 01.02.2013 21:48
Pyszniutkie, w sam raz na drugie śniadanko. :)
Poison1988 01.02.2013 21:37
mam słabość do drożdżowych wypieków. Super nadziane te bułeczki, niby prosto a w smaku rewelacja :)
babajaga1969 01.02.2013 19:20
ale pyszne, lubię takie nadziane buły - smaczne :)
msmors 01.02.2013 19:12
dobre
gosia56 01.02.2013 19:09
super
Gracer 01.02.2013 18:55
apetycznie wyglądają
eliza135 01.02.2013 18:54
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak