Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z fetą i czarnuszką
drożdże pokruszyć do miseczki, wsypać cukier i wlać ciepła wodę.
Do miski wsypać przesiana mąkę, wbić jajko i dodać szczyptę soli. Wlać rozczyn, wymieszać wszystkie składniki, dodać oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce przykrytą ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość.
Z wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki nabierając je ręką, następnie formować kulkę w środek której włożyć kawałek sera feta oraz szczyptę bazylii. Zlepić ciasto na kształt bułeczki/sakiewki. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do wyrośnięcia, posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem i posypać dosyć obficie czarnuszką.
Po wyrośnięciu piec bułeczki w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.