Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z fetą i czarnuszką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1 1/2 szklanki
drożdże świeże 20 gram
ser feta 100 gram
jajko 1 sztuka
woda ciepła 3/4 szklanki
cukier 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka

Przyprawy

Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Porada

Po wymieszaniu składników na rozczyn, należy odstawić go na 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z fetą i czarnuszką

Rozczyn:
drożdże pokruszyć do miseczki, wsypać cukier i wlać ciepła wodę.

Do miski wsypać przesiana mąkę, wbić jajko i dodać szczyptę soli. Wlać rozczyn, wymieszać wszystkie składniki, dodać oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce przykrytą ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość.

Z wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki nabierając je ręką, następnie formować kulkę w środek której włożyć kawałek sera feta oraz szczyptę bazylii. Zlepić ciasto na kształt bułeczki/sakiewki. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do wyrośnięcia, posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem i posypać dosyć obficie czarnuszką.
Po wyrośnięciu piec bułeczki w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 09.02.2017 14:06
super bułeczki
Justi2401 09.02.2017 13:06
Wyglądają bardzo smacznie :)
wwwiolka 09.02.2017 12:53
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak