Drożdżowe bułeczki z fetą i czarnuszką

Drożdżowe bułeczki z fetą i czarnuszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    1 1/2 szklanki
  • drożdże świeże

    20 gram
  • ser feta

    100 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • woda ciepła

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka

Przyprawy

  • czarnuszka

    1 łyżka
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Rozczyn:
drożdże pokruszyć do miseczki, wsypać cukier i wlać ciepła wodę.

Do miski wsypać przesiana mąkę, wbić jajko i dodać szczyptę soli. Wlać rozczyn, wymieszać wszystkie składniki, dodać oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce przykrytą ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość.

Z wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki nabierając je ręką, następnie formować kulkę w środek której włożyć kawałek sera feta oraz szczyptę bazylii. Zlepić ciasto na kształt bułeczki/sakiewki. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do wyrośnięcia, posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem i posypać dosyć obficie czarnuszką.
Po wyrośnięciu piec bułeczki w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
cookingangelika
Po wymieszaniu składników na rozczyn, należy odstawić go na 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof15

09.02.2017 14:06
super bułeczki

Justi2401

09.02.2017 13:06
Wyglądają bardzo smacznie :)

wwwiolka

09.02.2017 12:53
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat