Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 1/2 kilograma
jajko 1 sztuka
masło 35 gram
cukier 125 gram
sól 1 szczypta
ponadto :
kruszonka
mąka krupczatka 70 gram
masło 50 gram
masło 50 gram
drożdże świeże 15 gram
puree 200 z dyni
kremówka 1/4 szklanki
jabłka 250 obrane i oczyszczone

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki kruszonki rozcierałam do uzyskania grudek. Na czas przygotowywania ciasta kruszonkę przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do lodówki.

Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanej śmietany i dwóch łyżek mąki zrobiłam rozczyn. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gotowy rozczyn połączyłam z pozostałymi składnikami i wyrabiałam, aż ciasto było lśniące i dobrze wyrobione. Miskę z ciastem nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami foto
2
Gdy podwoiło swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiałam, a następnie przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 8x36 cm. Foremkę z ciastem nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrastania.
Krok 2 - Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami foto
3
Gdy ciasto było wyrośnięte ułożyłam na wierzchu pokrojone jabłka i posypałam kruszonką.
Foremkę z ciastem wstawiłam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekłam 40 minut.
Krok 3 - Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami foto
4
Upieczone ciasto pozostawiłam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyłam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Krok 4 - Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 14.12.2013 11:03
dawno nie robiłam
Wacław 14.12.2013 10:38
fajny pomysł na bułki ,podoba mi sie
as28 16.10.2013 08:57
mniam mniam
Ada-Gaba 06.10.2013 08:43
wygląda bardzo smakowicie
Katarzyna/kate1980 20.09.2013 20:55
świetnie się prezentuje
Margaretkaw 16.09.2013 12:43
Mniam :) Zjadłabym :)
anemon 14.09.2013 20:42
Misiu, dla Ciebie nawet dwie...
misia53 14.09.2013 00:50
a ja też bym kciała chociaż jedną skibeczkę do mleczka
ben-ka 12.09.2013 15:49
Sąsiadkami,to Wy nie jesteście ale i tak masz bliżej do Basi niż do mnie......
anemon 11.09.2013 11:49
Basiu, a może my jesteśmy sąsiadkami, tylko nic o tym nie wiemy. Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa i zapraszam do wypróbowania. Kolor ciasta to zasługa dyni, a nie jajek, a właściwie tylko jednego jajka.
caralajna 10.09.2013 07:53
bardzo fajne ciasto
ben-ka 08.09.2013 20:53
Też bym zjadła taka bułkę:)
alaaa 06.09.2013 21:34
super kolorek ma bułka
barbara11561 02.09.2013 09:29
@anemon,nie wiem jak Ty,ale ja bardzo chętnie zostałabym Twoją sąsiadeczką:)
anemon 01.09.2013 07:07
Bardzo Wam dziękuję i polecam.
ONY_za_kare 31.08.2013 10:54
bardzo mi sie podoba ta bulka!
IZABELA29 25.08.2013 21:39
przepysznie ,ja w tym roku dyni nie mam..
Gary Michy 25.08.2013 16:25
Bardzo fajny przepis w sam raz na sezon dyniowy :)
stokrotka 25.08.2013 13:16
no super propozycja
Alex_M 25.08.2013 09:51
rewelacyjny pomysł! :)
LoLa 25.08.2013 07:26
na pewno jest pyszna
Lis 24.08.2013 22:51
Coś nowego:) Wygląda cudnie, idealna bułeczka na niedzielę.
msmors 24.08.2013 22:16
fajny przepis,
Kuchenka 24.08.2013 21:46
wygląda wspaniale !!!
Megg 24.08.2013 21:45
super drożdżowe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak