Drożdżowa babka owocowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    670 g
  • mleko

    270 ml
  • drożdże

    20 g
  • jajko

    2
  • cukier

    130 g
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • masło

    65 g
  • maliny świeże

    250 g
  • borówki

    250 g
  • jabłka

    0,5 kg
  • cukier

  • cukier puder

  • sezam

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, pokroić w cząstki i wrzucić do garnka, dodać 50 g cukru, pół łyżeczki cynamonu. Gotować aż wygotuje się płyn i powstanie dżem jabłkowy.
Borówki i maliny opłukać i wrzucić do osobnych garnków, dodać po 50 g cukru i gotować tak jak jabłka. Ostudzić.
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać częścią ciepłego mleka, wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałe składniki i roztrzepane jajka, pamiętając by odłożyć trochę do posmarowania wierzchu. Masło rozpuścić. Resztę ciepłego mleka wlać do miski z sypkimi składnikami, dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić. Dolać ciepłe masło i dobrze wyrobić ciasto na stolnicy. Odstawić na 20 minut. Formę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy sezamem i cukrem pudrem. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części i każdą część rozwałkować cienko na prostokąt. Pierwszy placek posmarować dżemem z malin, następnie zwinąć go w rulon i pokroić w plastry 4-5 cm. Układamy je na dnie formy do babki. Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy tak samo. Na drugi placek kładziemy dżem z jabłek a na trzeci z borówek. Pokrojone roladki z ciasta układamy w formie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 27.05.2016 00:18
dobra do kawy
w mojej kuchni 26.05.2016 15:31
same pyszności do zjedzenia
agnieszka214 26.05.2016 11:05
Pomysł naprawde pycha
misia53 25.05.2016 21:41
Bardzo efektowna , swietna!
Urszula Świeca 25.05.2016 20:03
Wspaniała babka.))
noninka77 25.05.2016 16:58
Jaka wysoka :)
ania2610 25.05.2016 16:09
świetna baba - uwielbiam drożdżowe wypieki!
Wiktoria29 25.05.2016 16:09
świetna babka
krokus 25.05.2016 14:48
pomysłowo i pysznie
ben-ka 25.05.2016 14:42
Jaka śliczna !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat