Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa babka bez jajek
Pozostałą mąkę przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, cukier puder oraz wyrośnięty rozczyn.
Masło roztopić, wymieszać z puree dyniowym i pozostałym mlekiem. Całość przełożyć do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiać ręcznie lub mikserem końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, przełożyć ciasto do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych mąką foremek na babkę. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec 30-35 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem.