Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa baba z mascarpone i marcepanem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kuleczki marcepanowe

marcepan 15 dag
zielony barwnik opcjonalnie

Ciasto

serek mascarpone 25 dag
mąka tortowa 25 dag
cukier puder 10 dag
jajko 4 sztuki
drożdże suche 7 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Porada

Są wypieki które można jeść cały rok, ale baby i mazurki najlepiej smakują na Wielkanoc.Ich aromatem przechodzi cały dom. Ta drożdżowa na mascarpone to mój mały eksperyment, marcepanowe kuleczki tylko dodają jej smaku i uroku. Prosta w przygotowaniu

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa baba z mascarpone i marcepanem

Kroki postępowania

1
1. Do przygotowania kuleczek marcepanowych zakładamy jednorazowe rękawiczki, na marcepan dozujemy niewielką ilość barwinka i zagniatamy do momentu aż powstanie jednolita zielona masa, z masy urywając po trochu formujemy Male kuleczki i układamy na talerzyku.
Krok 1 - Drożdżowa baba z mascarpone i marcepanem foto
2
2. Ciasto:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Żółtka jaj ubijamy na puszystą pianę z cukrem pudrem, w trakcie miksowania dodajemy po łyżce sera mascarpone, ubijamy aż powstanie gęsty krem, w drugiej misce ubijamy na sztywno białka.
Krok 2 - Drożdżowa baba z mascarpone i marcepanem foto
3
3. Mąkę mieszamy z drożdżami, przesiewamy przez sito,
Krok 3 - Drożdżowa baba z mascarpone i marcepanem foto
4
następnie wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy delikatnie łyżką, wlewamy ekstrakt z wanilii, dodajemy pianę z białek, znów mieszamy na jednolitą masę-robimy to delikatnie aby nie popsuć struktury piany,
Krok 4 - Drożdżowa baba z mascarpone i marcepanem foto
5
na sam koniec dodajemy kuleczki marcepanowe, ciasto wykładamy do natłuszczonej formy na babę-ja nie natłuszczałam bo miałam silikonową. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce po czym wstawić do zimnego piekarnika i piec około 55 minut w temp 175*c lub do suchego patyczka.
Słodkich wypieków!
Krok 5 - Drożdżowa baba z mascarpone i marcepanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 18.04.2017 11:02
pyszne ciasto :)
Patrycja33 18.04.2017 10:05
bardzo kusząca :)
Bożena Matuszczyk 17.04.2017 19:04
Smakowita i kusząca babka;)
mirosława4 17.04.2017 18:51
teraz na czasie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak