Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe pizzerinki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
pieczarki 250 gram
cebula 2 sztuki
ser żółty 150 gram
keczup pikantny 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
olej 1 łyżka
oregano do smaku
bazylia do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe pizzerinki

Kroki postępowania

1
Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy na chwilę do lodówki.
Krok 1 - Drobiowe pizzerinki foto
2
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odgotowujemy ok. 10 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju, dodajemy ugotowane pieczarki i smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia.
Krok 2 - Drobiowe pizzerinki foto
3
Keczup łączymy z przecierem pomidorowym. Mięso wyjmujemy z lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy kawałki rozbitego mięsa. Na samym początku smarujemy je sosem z keczupu i przecieru pomidorowego,
Krok 3 - Drobiowe pizzerinki foto
4
układamy na tym podsmażone pieczarki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut.
Krok 4 - Drobiowe pizzerinki foto
5
Po tym czasie wyjmujemy mięso i obsypujemy je obficie żółtym, starym serem.
Krok 5 - Drobiowe pizzerinki foto
6
Zapiekamy je jeszcze ok. 5 minut, do momentu aż ser się rozpuści. Możemy podawać z frytkami.
Krok 6 - Drobiowe pizzerinki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 17.10.2013 11:09
przepyszne jedzonko
katarzynagotuje 21.03.2013 23:18
świetny pomysł :)
magdziorka6 21.03.2013 17:58
bardzo dobry pomysł
Megg 21.03.2013 17:08
przepyszne!!!
jolanta19 21.03.2013 16:52
na pewno jest pyszna
Janina 21.03.2013 16:11
Bardzo smakowite
Papryczka 21.03.2013 15:18
przepyszne jedzonko
Aleksandra/Olcia 21.03.2013 14:45
robie podobnie pycha
Rafał3 21.03.2013 14:42
Wspaniały przepis mniam mniam
Boska_Agatka 21.03.2013 14:40
Gorąco polecam smakowite tylko palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak