Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kotlety
-
filety z kurczaka
40 dag -
bułka namoczona w mleku
1 sztuka -
sól do smaku
-
jajko
2 sztuki -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
pół łyżeczki -
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
pół łyżeczki -
olej do smażenia
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
Sos
-
pomidory pelati
1 puszka -
cebula
2 sztuki -
czosnek
3 ząbki -
sól i pieprz
do smaku -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
według uznania -
przyprawy
według uznania -
olej do smażenia
Dodatkowo
-
ser żółty
20 dag
Przepis i sposób przygotowania Drobiowe mielone z pomidorowym sosem i serem żółtym.
2.Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę,następnie przesmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia,uważamy żeby za mocno nie przypiec.Dodajemy pomidory i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i suszonymi przyprawami.
3.Gorący sos nakładamy na usmażone kotleciki,posypujemy startym na dużych oczkach serem żółtym i zapiekamy w gorącym piekarniku przez kilka chwil aż ser się rozpuści.Podajemy gorące z dowolnymi dodatkami.
Przyprawy używamy dowolne:suszony czosnek,pomidory.![]()
Komentarze (10)