Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowa wędlinka z szynkowara

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piersi z kurczaka 1,5 kg
majeranek 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
Pieprz biały mielony Prymat
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa wędlinka z szynkowara

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, ręcznikiem papierowym. Następnie mięso pokroić w kostkę.
Krok 1 - Drobiowa wędlinka z szynkowara foto
2
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, przez praskę.
Krok 2 - Drobiowa wędlinka z szynkowara foto
3
Dodać do mięsa majeranek, sól peklowaną , pieprz i żelatynę, dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka, dobrze rozgnieść w misce tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 3 - Drobiowa wędlinka z szynkowara foto
4
Szynkowar odstawić do lodówki najlepiej na całą dobę. Po tym czasie, szynkowar wstawić do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa. Parzyć wędlinę w 80 stop, nie gotować, przez 100 minut. Następnie wyjąć szynkowar z wody, schłodzić go pod strumieniem zimnej wody, odstawić szynkowar na następne 12 godzin, schłodzić w lodówce.
Krok 4 - Drobiowa wędlinka z szynkowara foto
5
Smacznego !
Krok 5 - Drobiowa wędlinka z szynkowara foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 13.01.2014 09:51
Marzy mi się taki szynkowar !
Miła 14.02.2024 16:40
Kupić nie jest drogi w firmie biwin tam kupowałam jestem mega zadowolona
dodi 13.01.2014 08:54
super ten szynkowar- muszę kupić
Olga_SK 12.01.2014 19:08
Domowa wędlina to super sprawa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak