Drobiowa szynka z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    400 g
  • udka kurczaka całe

    350 g
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do mięs Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • woda zimna

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka z kurczaka wytrybować z kości, samego miesa już bez kości ma być 350g. Następnie wszystkie mięso umyć , osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Wszystkie przyprawy razem wymieszać dodać do mięsa i zamarynować je w przyprawach . Do mięca dać wodę , porządnie wymieszać i umieścić w szynkowarze. Marynowa w lodówce przez conajmnie 12 godzin. Po 12 h , wyjąć mięso z lodówki. Szynkowar umieścić w garnku z wodą. Parzyć w 80-85 stopniach przez 2h. Najlepiej kontrolować temperaturę za pomocą termometra. Po 2 h ostudzić i znów umieścić na 12 h w lodówce. Po tym czasie nasza szynka drobiowa jest gotowa do spożycia. Smacznego!
Joanna Kryla
Szynkę możemy doprawić innymi przyprawami w zależności od upodobań

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 20.09.2016 11:46
Pyszna domowa wędlinka :)
gosia56 20.09.2016 10:05
pyszna szynka
Ola1984 20.09.2016 09:17
Fajna szyneczka :)
Edith85 20.09.2016 08:21
Rewelacyjna szyneczka
MałaMi89 19.09.2016 22:30
Szkoda, że nie mam szynkowara... :( pyszna musi być taka wędlinka!
olkaaa 19.09.2016 21:49
chętnie zrobię
Mama niejadka 19.09.2016 20:11
Super domowa wędlina
Wafelek2601 19.09.2016 19:57
Super wędlinka
cukiereczek 19.09.2016 18:08
smaczne mięsko
agnieszka214 19.09.2016 17:25
Alez slinka cieknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat