Drobiowa przekąska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z piersi kurczaka

    60 dag
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • olej do smażenia

    1 litr
  • marynata

  • czosnek

    4 ząbki
  • miód płynny

    2 łyżki
  • imbir

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    1/3 szklanki
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić w paseczki. Zrobić marynatę. Obrać czosnek, przepuścić przez praskę. Czosnek dodać do miodu i utrzeć razem. Następnie dodać imbir, gałkę muszkatołową. Wymieszać dokładnie, wlać sos sojowy oraz wino wytrawne. Połączyć dobrze wszystkie składniki. Do marynaty włożyć pokrojone filety, wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Wstawić do lodówki na 6 godzin. Co jakiś czas mieszać mięso. Rozgrzać olej, smażymy w głębokim tłuszczu. Wrzucić paski mięsa i usmażyć. Odsączyć po usmażeniu z oleju np na ręcznikach papierowych. Jeśli ktoś chce może oprószyć solą oraz pieprzem paseczki mięsa. Można podać przekąskę np z sosem tatarskim. Pyszna jest na gorąco jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
madzialena19 28.10.2016 20:32
Dobra przekąska.
Dariusz8 26.09.2012 17:58
Smaczna przekąska.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat