Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa galaretka z dynią
W tym czasie oskrobać dynię i pokroić w drobną kostkę. Wyjąć mięso z wywaru. Przestudzić, obrać z kości i pokroić. Wywar( powinno zostać po wygotowaniu trochę powyżej litra) przecedzić. Do wywaru wrzucić dynię i drobno posiekanego pora- gotować razem około 15 minut- uważać , żeby dynia się nie rozgotowała.
Odlać szklankę wrzącego wywaru i rozpuścić w nim żelatynę. Wyjąć łyżką cedzakową dynię i rozłożyć do małych salaterek . Popieprzyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na dyni ułożyć kurczaka. Połączyć rozpuszczoną żelatynę z wywarem i dopełnić salaterki. Ostudzić a potem przełożyć do lodówki i schłodzić.
Kiedy się zetnie odwracać salaterki i wykładać na talerze. Podawać np. z dodatkiem białego octu winnego lub sokiem z cytryny.