Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowa galaretka z dynią

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 3 szt
dynia 40 dkg
marchew 1 szt
cebula 1 szt
por (biała część) 1 szt
sól do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa galaretka z dynią

Udka z kurczaka umyć. Zalać około dwoma litrami wody i gotować. Dodać do wody obraną cebulę oraz oskrobaną marchewkę a następnie posolić. Gotować do miękkości mięsa.

W tym czasie oskrobać dynię i pokroić w drobną kostkę. Wyjąć mięso z wywaru. Przestudzić, obrać z kości i pokroić. Wywar( powinno zostać po wygotowaniu trochę powyżej litra) przecedzić. Do wywaru wrzucić dynię i drobno posiekanego pora- gotować razem około 15 minut- uważać , żeby dynia się nie rozgotowała.

Odlać szklankę wrzącego wywaru i rozpuścić w nim żelatynę. Wyjąć łyżką cedzakową dynię i rozłożyć do małych salaterek . Popieprzyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na dyni ułożyć kurczaka. Połączyć rozpuszczoną żelatynę z wywarem i dopełnić salaterki. Ostudzić a potem przełożyć do lodówki i schłodzić.
Kiedy się zetnie odwracać salaterki i wykładać na talerze. Podawać np. z dodatkiem białego octu winnego lub sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 04.07.2013 08:45
fajnie wygląda
adelajda 01.06.2013 07:41
uwielbiam wszystkie galarety
Alex_M 21.02.2013 18:08
ale super pomysl!
Monika58 18.02.2013 18:07
ciekawe z dynią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak