Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 400-500 gram
cebula 1 szt
por 1 szt
papryka żółta 1 szt
oliwa 2-3 łyżki
śmietana 150 ml
cytryna 1/2 szt
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić.
Krok 1 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw foto
2
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć na małym ogniu kilka minut.
Krok 2 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw foto
3
Rybę umyć osuszyć, natrzeć pieprzem oraz solą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw foto
4
Na rybę wyłożyć warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw foto
5
Do śmietany wycisnąć sok z cytryny. Dodać koperek oraz przyprawy, wymieszać.
Krok 5 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw foto
6
Wyjąć rybę z piekarnika, zalać śmietaną i piec kolejne 15 minut. Podawać na przykład z ryżem.
Smacznego :)
Krok 6 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z warzyw foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak