Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz z wkładką piwną

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
piwo ciemne 1 szkl
filet z dorsza 300 gr
jajko 2 szt.
sok z cytryny 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz z wkładką piwną

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianą po czym dodajemy po jednym żółtku.
Krok 1 - Dorsz z wkładką piwną foto
2
Następnie wlewamy szklankę piwa i wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny. Wszystko miksujemy na zwartą i jednolitą masę.
Krok 2 - Dorsz z wkładką piwną foto
3
Rybę myjemy, wyciągamy widoczne ości, dzielimy dorsza na mniejsze części. Cząstki dorsza wkładamy do masy, po chwili wyjmujemy i odcedzamy nadmiar ciasta.
Krok 3 - Dorsz z wkładką piwną foto
4
Smażymy na rozgrzanym oleju mniej więcej po 6-7 minut z każdej strony. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Krok 4 - Dorsz z wkładką piwną foto
5
Rybę podajemy z młodymi ziemniaczkami i surówką z marchwi i majonezu.
Smacznego.
Krok 5 - Dorsz z wkładką piwną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NatalkaC 20.08.2013 17:23
ciekawy pomysł
Bernadeta1 16.08.2013 00:34
wygląda pysznie
Kamil 07.08.2013 17:13
muszę spróbować :)
teresa18 07.08.2013 16:44
fajna rybka
Kuchenka 07.08.2013 16:36
ciekawe danie
Konczi 07.08.2013 16:35
fajny przepisik, dodatek piwa do ciasta super - podoba mi sie - dla mnie smaczne :)
as28 07.08.2013 14:55
mniam mnima

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak