Dorsz w sosie cytrynowym z koperkowym akcentem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    1 szt
  • smietana 18%

    370 ml
  • cytryna

    1,5 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 łyżeczki
  • koperek

    3,5 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • makaron kokardki

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę dzielimy na dwa kawałki, osypujemy sola i pieprzem i skrapaimy odrobina soku z cytryny. Podsmażamy na średnim ogniu w dwóch łyżkach oliwy.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, do wody dodając łyżkę posiekanego koperku.

Kiedy ryba będzie z obu stron podsmazona, ściągamy ją z patelni i do zawiesiny dodajemy śmietanę. Kilka łyżek odlewamy do mniejszego naczynia i mieszamy z łyżeczką mąki. Kiedy śmietana nieco się ogrzeje dodajemy sok z 1,5 cytryny i skórkę z 1 sparzonej cytryny. Gotujemy często i energicznie mieszając. Po ok. 5 minutach dodajemy pół łyżki koperku i rozbite ziarna pieprzu czarnego (dla akcentu kolorystycznego, bo mielony jest prawie niewidoczny). Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy wcześniej odlane kilka łyżek sosu z mąką, mieszamy i dodajemy rybę.

Ugotowany makaron mieszamy z dwoma lyzkami posiekanego koperku i dwoma łyżkami oliwy z oliwek.

Od dodania ryby wystarczy około 5 minut do podania- kiedy sos się zagęści i lekko zacznie bulgotać można podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ziutula 18.08.2012 13:11
taki dorsz to smakowita rybka..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat