Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w sosie cytrynowym z koperkowym akcentem
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, do wody dodając łyżkę posiekanego koperku.
Kiedy ryba będzie z obu stron podsmazona, ściągamy ją z patelni i do zawiesiny dodajemy śmietanę. Kilka łyżek odlewamy do mniejszego naczynia i mieszamy z łyżeczką mąki. Kiedy śmietana nieco się ogrzeje dodajemy sok z 1,5 cytryny i skórkę z 1 sparzonej cytryny. Gotujemy często i energicznie mieszając. Po ok. 5 minutach dodajemy pół łyżki koperku i rozbite ziarna pieprzu czarnego (dla akcentu kolorystycznego, bo mielony jest prawie niewidoczny). Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy wcześniej odlane kilka łyżek sosu z mąką, mieszamy i dodajemy rybę.
Ugotowany makaron mieszamy z dwoma lyzkami posiekanego koperku i dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
Od dodania ryby wystarczy około 5 minut do podania- kiedy sos się zagęści i lekko zacznie bulgotać można podawać.