Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z dorsza
1 szt -
smietana 18%
370 ml -
cytryna
1,5 szt -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
2 łyżeczki -
koperek
3,5 łyżki -
oliwa
4 łyżki -
makaron kokardki
200 gram
Przepis i sposób przygotowania Dorsz w sosie cytrynowym z koperkowym akcentem
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, do wody dodając łyżkę posiekanego koperku.
Kiedy ryba będzie z obu stron podsmazona, ściągamy ją z patelni i do zawiesiny dodajemy śmietanę. Kilka łyżek odlewamy do mniejszego naczynia i mieszamy z łyżeczką mąki. Kiedy śmietana nieco się ogrzeje dodajemy sok z 1,5 cytryny i skórkę z 1 sparzonej cytryny. Gotujemy często i energicznie mieszając. Po ok. 5 minutach dodajemy pół łyżki koperku i rozbite ziarna pieprzu czarnego (dla akcentu kolorystycznego, bo mielony jest prawie niewidoczny). Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy wcześniej odlane kilka łyżek sosu z mąką, mieszamy i dodajemy rybę.
Ugotowany makaron mieszamy z dwoma lyzkami posiekanego koperku i dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
Od dodania ryby wystarczy około 5 minut do podania- kiedy sos się zagęści i lekko zacznie bulgotać można podawać.
Komentarze (1)