Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
dorsz
-
marchew
1 -
pietruszka
1 -
cebula
1 duża -
pieprz w ziarenkach
4 -
Żelatyna wieprzowa Prymat
8 łyżeczek -
natka pietruszki
Przepis i sposób przygotowania Dorsz w galarecie
W garnuszku rozpuszczamy żelatynę (zalewamy wodą i odstawiamy).
Jak ryba się podgotuje, wyjmujemy ją z wywaru i układamy na półmisku.
Żelatyną przekładamy do garnka z wywarem (nie gotujemy!); doprawiamy solą, cukrem. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści.
Rybę zalewamy wywarem; dekorujemy kawałkami warzyw i listkami natki pietruszki.
Czekamy aż wystygnie po czym wkładamy na noc do lodówki aby stężało.
Komentarze (5)