Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

  • marchew

    1
  • pietruszka

    1
  • cebula

    1 duża
  • pieprz w ziarenkach

    4
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    8 łyżeczek
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Dorsz w galarecie

Z marchwi, pietruszki, cebuli (pokrojonej), pieprzu gotujemy wywar (około 1,5 litra wody). Jak warzywa będą miękkie, wkładamy kawałki ryby (oczyszczonej, pokrojonej) i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
W garnuszku rozpuszczamy żelatynę (zalewamy wodą i odstawiamy).
Jak ryba się podgotuje, wyjmujemy ją z wywaru i układamy na półmisku.
Żelatyną przekładamy do garnka z wywarem (nie gotujemy!); doprawiamy solą, cukrem. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści.
Rybę zalewamy wywarem; dekorujemy kawałkami warzyw i listkami natki pietruszki.
Czekamy aż wystygnie po czym wkładamy na noc do lodówki aby stężało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

bogusia19 10.10.2013 14:17
smaczna rybka
marcia7 10.10.2013 13:16
super rybka
Gracer 10.10.2013 12:57
fajny przepis
Aida 10.10.2013 12:49
ojjj, bardzo bo prosto z morza :)
dodi 10.10.2013 12:46
apetyczna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat