Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w cieście pietruszkowo - bazyliowym z serem długodojrzewajacym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 500 g / ok
jajko 1 szt
mleko 2% 75 ml
mąka tortowa 1/2 szklanki/ może więcej / mniej
natka pietruszki 4 łyżki siekanej
bazylia 4 łyżki siekana
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki różowej himalajskiej
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 4 szczypty
kozieradka 4 szczypty
ser żółty 50 g Bursztyn / Szafir
olej do smażenia 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w cieście pietruszkowo - bazyliowym z serem długodojrzewajacym

Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki, ja filety przecinam na pół.

Z jajka, mąki, mleka, robimy dość gęste ciasto, doprawiamy, dodajemy zieleninę, starty ser na grubych oczkach i mieszamy, wkładamy rybę, tak zostawiamy na 1-2h, by ryba nasiąkła smakami z ciasta.
Następnie smażymy na rozgrzanym oleju każdy kawałek, na wolnym ogniu.

Taka niezwykle aromatyczna ryba, idealnie pasuje do najróżniejszych sałatek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 20.11.2015 07:58
wygląda wspaniale
Kuchenka 24.06.2015 17:04
same smakołyki
Hrabina w kuchni 24.06.2015 13:42
Bardzo apetyczne.
sylwia_sl 24.06.2015 12:18
można się rozmarzyć widząc takie pyszności
Ifa 24.06.2015 11:29
Przepyszne danie, palce lizać!
Klausia 24.06.2015 11:03
ciekawa ryba :)
Anna169Hosz 24.06.2015 10:07
Mnie by na pewno smakowało - super danie!
VioletoweKucharzenie 24.06.2015 10:02
z chęcią bym spróbowała:-)
Anna133 24.06.2015 09:41
prosty sposób na nowe podanie i smakwoanie
ilka01 24.06.2015 09:14
wygląda apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak