Dorsz pieczony pod kruszonką parmezanowo-ziołową

Dorsz pieczony pod kruszonką parmezanowo-ziołową

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Ta potrawa łączy delikatne, soczyste mięso dorsza oraz chrupiącą, aromatyczną kruszonkę z dodatkiem parmezanu i świeżej melisy.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Dorsz pieczony pod kruszonką:

  • polędwica z dorsza

    300 gramów
  • bułka tarta

    4 łyżki
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • listki melisy

    12 sztuk
  • masło 82%

    1.5 łyżki
  • zioła prowansalskie

    0.5 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego.

Następnie posmarować rybę olejem i przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Najlepiej pozwolić dorszowi poleżeć w marynacie ok. dwóch godzin (wówczas solimy rybę tuż przed pieczeniem), jednak jeżeli nie dysponujemy takim czasem, można od razu go upiec.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Włożyć naczynie żaroodporne z dorszem i piec ok. 15 minut.

W tym czasie w misce rozetrzeć palcami masło, bułkę tartą, parmezan i pokrojone liście melisy.

Wyjąć naczynie z piekarnika, przełożyć dorsza na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, obtoczyć kruszonką z góry i po bokach i piec kolejne 15 minut.

Polecam podawać dorsza z ryżem i surówką coleslaw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat