Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
2 zielone papryki
40 dag -
łyżeczka musztardy
1 łyżeczka -
łyżeczka oregano
1 łyżeczka -
olej
2 łyżki -
masło
2 łyżki -
sok z cytryny
2 łyżki -
filet z dorsza
1 kg -
Pieprz czarny mielony Prymat
0,5 łyżeczki -
Natka pietruszki suszona Prymat
1 łyżeczka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Dorsz pieczony
1. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
2. Dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i natrzeć musztardą.
3. Kawałki ryby układać w naczyniu do zapiekania, posypać oregano i natką, przekładać oczyszczoną i pokrojoną w krążki papryką.
4. Wierzch posypać tartą bułką i rozłożyć kawałeczki masła.
5. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
6. W razie potrzeby wlać 4-5 łyżek wody. Podawać z pieczywem.
Komentarze (294)
Załaduj więcej komentarzy (284)