Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dorsz na cytrynowym risotto

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Dzisiaj na obiad polecam polędwicę z dorsza na cytrynowym risotto z dodatkiem szafranu oraz kurkumy. Pyszny i aromatyczny, lekko kwaskowy ryż idealnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby.

Składniki:

RISOTTO

ryż arborio
1 szklanka
cebula szalotka
2 sztuki
białe wino wytrawne
150 mililitrów
parmezan starty
2 łyżki
bulion
700 mililitrów
skórka cytrynowa
1 łyżka
sok z cytryny
5 łyżek
Szafran nitki Prymat
1 szczypta
Kurkuma mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
masło
2 łyżki
oliwa
2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat
1 szczypta
sól
1 szczypta
Sklep Prymat

DORSZ

polędwica z dorsza
360 gramów
oliwa
3 łyżki
czosnek
1 ząbek
sól
0.2 łyżeczki
Sklep Prymat
pieprz
0.2 łyżeczki
Sklep Prymat
cytryna
0.5 sztuki
koper świeży
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz na cytrynowym risotto

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Po odparowaniu alkoholu ryż podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. W połowie podlewania ryżu dodajemy nitki szafranu i kurkumę, a przy ostatniej partii bulionu dodajemy sok i skórkę cytrynową. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i białym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

KROK 2. W międzyczasie przygotowujemy rybę. Oliwę z oliwek łączymy z solą, pieprzem i rozgniecionym w prasce ząbkiem czosnku. Oczyszczoną i osuszoną na ręczniku papierowym polędwicę z dorsza dzielimy na pół, obtaczamy w przygotowanej mieszance i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ryby układamy plaster cytryny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 minut (pieczenie góra - dół).

KROK 3. Gotowe risotto wykładamy na talerze, na nim układamy polędwicę z dorsza i podjemy z plastrem cytryny oraz świeżym koperkiem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak