Dorsz na cytrynowym risotto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj na obiad polecam polędwicę z dorsza na cytrynowym risotto z dodatkiem szafranu oraz kurkumy. Pyszny i aromatyczny, lekko kwaskowy ryż idealnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

RISOTTO

  • ryż arborio

    1 szklanka
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • białe wino wytrawne

    150 mililitrów
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • bulion

    700 mililitrów
  • skórka cytrynowa

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    5 łyżek
  • Szafran nitki Prymat

    1 szczypta
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 szczypta
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta

DORSZ

  • polędwica z dorsza

    360 gramów
  • oliwa

    3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    0.2 łyżeczki
  • pieprz

    0.2 łyżeczki
  • cytryna

    0.5 sztuki
  • koper świeży

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Po odparowaniu alkoholu ryż podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. W połowie podlewania ryżu dodajemy nitki szafranu i kurkumę, a przy ostatniej partii bulionu dodajemy sok i skórkę cytrynową. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i białym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

KROK 2. W międzyczasie przygotowujemy rybę. Oliwę z oliwek łączymy z solą, pieprzem i rozgniecionym w prasce ząbkiem czosnku. Oczyszczoną i osuszoną na ręczniku papierowym polędwicę z dorsza dzielimy na pół, obtaczamy w przygotowanej mieszance i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ryby układamy plaster cytryny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 minut (pieczenie góra - dół).

KROK 3. Gotowe risotto wykładamy na talerze, na nim układamy polędwicę z dorsza i podjemy z plastrem cytryny oraz świeżym koperkiem.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat