Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
papryka czerwona 1 szt
olej 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
żółtko jajek 1 szt
pietruszka 2 łyżki
filet z dorsza 40 dag
sok z cytryny 1 łyżka
olej 125 (z dodatkiem chili)

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki.

Kroki postępowania

1
Bakłażan pokroić na 1-1,5 cm plastry, natrzeć solą z obu stron i odstawić na 20 minut. Sól spłukać, osuszyć plastry i odstawić.
Krok 1 - Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. foto
2
Aioli: Zmiksować na gładko czosnek, żółtko i sok z cytryny. Miksując dolewać połowę oliwy równym strumyczkiem, aż aioli zgęstnieje. Dodać połowę pokrojonej papryki i zmiksować .Przyprawić do smaku (sól, cukier, pieprz) ,wmieszać natkę pietruszki ,przykryć i do lodówki.
Krok 2 - Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. foto
3
Paprykę obrać ze skórki ,pokroić w paski i przesmażyć ,tak aby zmiękła.
Krok 3 - Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. foto
4
Bakłażany posmarować resztą oliwy i piec na patelni grillowej ,aż będą miękkie.
Krok 4 - Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. foto
5
Dorsza smażyć na oleju ,niezbyt długo, żeby nie stwardniał.
Na talerzu położyć grillowane plastry bakłażana, na każdym położyć paski upieczonej papryki, na niej kawałki dorsza, a wierzch polać odrobiną aioli. Pozostałe aioli podać w sosjerce.
Krok 5 - Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. foto
6
Serdecznie polecam tę przystawkę . Szczególnego smaku potrawie dodaje olej słonecznikowy o smaku wędzonej papryczki chilli.
Krok 6 - Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 29.12.2013 23:29
iście królewsko podany ten dorsz...smakowite
wyattearp 21.12.2013 17:52
smakowicie
Gabi44 20.12.2013 15:33
Wyśmienita przystawka.
agnieszka214 20.12.2013 12:50
taka rybke bym zjadła
Krzysztof15 20.12.2013 11:18
bardzo pyszne
Marta1986 20.12.2013 09:52
pycha mniam
pawel123 20.12.2013 09:51
moje smaki
patryska76 20.12.2013 09:38
Smakowity dorsz ;-)
Rysia 20.12.2013 09:11
Pyszna,kolorowa,aromatyczna.
Konczi 20.12.2013 08:33
jak zawsze smacznie u Ciebie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak