Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz marynowany w cebuli

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 1 szt
cytryna 1/4 szt
olej 1/4 szkl
sól 1 szczypta
cebula 1 sztuka
mąka 2 łyzki
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz marynowany w cebuli

Kroki postępowania

1
Umytą rybę osuszyć. Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z cytryny i szczypty pieprzu.
Cebulę obrać i pokroić a pół plasterki. Obłożyć rybę i polać marynatą. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
Usunąć cebulę. Filety dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić , posypać pieprzem . Oprószyć mąką .
Krok 1 - Dorsz marynowany w cebuli foto
2
Na patelni rozgrzać olej i smażyć dorsza na rumiano na gorącym z obu stron. Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podałam z marynowanymi zielonymi pomidorami nadziewanymi kiszoną kapustą ( kupną ).
* obkładam cebula bo dorsz ma dość intensywny zapach a jak poleży w takiej marynacie to ,, łagodnieje" ( podobnie robie z karpiem ze względu na jego mulisty smak)
Krok 2 - Dorsz marynowany w cebuli foto
3
Dorsz to bardzo popularna ryba . Często robię po grecku rzadziej jako drugie danie .Wolę grube filety z dorsza w których mięso układa się pięknymi białymi płatami. Niestety ostatnio filety dostępne w sprzedaży są trochę ,, odchudzone"- nie za wiele można z nimi zdziałać. Ale trudno- dorsz jest smaczny sam z siebie.
Krok 3 - Dorsz marynowany w cebuli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 05.12.2013 17:09
bardzo fajny przepis
Róża1 02.12.2013 23:19
pyszny dorszyk udający karpia:-)
Michał2 01.12.2013 12:08
smaczna rybka:)
Izabela9 01.12.2013 10:27
Pyszna rybka.
Mira85 01.12.2013 09:54
smaczny pomysł
Krzysztof15 01.12.2013 08:32
pyszny dorszyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak