Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Pieczony pstrąg z soczewicą, odc. 34

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(44)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Co powiecie na delikatne mięso pieczonego pstrąga z dodatkiem soczewicy ze szczyptą kminu rzymskiego i papryki wędzonej? Pyszny i zdrowy obiad.

Składniki:

Ryba:

filety z pstrąga 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 1/3 pęczka
masło 50 gramów
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta

Soczewica:

czosnek 1 ząbek
świeża kolendra 1/3 pęczka
cebula 1/2 sztuki
oliwa 3 łyżki
soczewica brązowa 1 szklanka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
pomidory pelati 1 puszka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżeczki

Dip:

kapary całe Smak 1 łyżka
świeża kolendra 1/3 pęczka
serek z cebulą i szczypiorkiem

Do dekoracji:

natka pietruszki kilka liści

Porada

W tym daniu możemy wykorzystać soczewicę gotowaną bądź z puszki. Możemy też zastąpić ją ciecierzycą albo ryżem.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Pieczony pstrąg z soczewicą, odc. 34

Sposób przygotowania:

Ryba:

1. Siekamy drobno czosnek oraz pietruszkę. W misce rozcieramy masło w temperaturze pokojowej, dodajemy czosnek, pietruszkę, chili pieprz cayenne i dokładnie za pomocą widelca łączymy składniki.

2. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i pozbywamy się ości. Na folii aluminiowej układamy jeden filet skórą do dołu i smarujemy go masłem czosnkowym. Na nim układamy drugi filet, skórą do góry. Pstrąga zawijamy dokładnie folią aluminiową.

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Rybę pieczemy przez 20 minut.

Soczewica:

Siekamy czosnek i kolendrę, cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i cebulę. Mieszając, smażymy do zeszklenia ok. minutę. Dodajemy soczewicę, doprawiamy kminem rzymskim, wrzucamy pomidory pelati, kolendrę i mieszamy całość. Po chwili doprawiamy papryką wędzoną słodką, ponownie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos się zagotuje.

Dip:

Posiekane kapary i kolendrę łączymy z serkiem.

Sposób podania:

Na talerz wykładamy soczewicę i układamy na niej pstrąga. Rybę podajemy z dipem i dekoracją ze świeżej pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak