Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Pieczony pstrąg z soczewicą, odc. 34
Sposób przygotowania:
Ryba:
1. Siekamy drobno czosnek oraz pietruszkę. W misce rozcieramy masło w temperaturze pokojowej, dodajemy czosnek, pietruszkę, chili pieprz cayenne i dokładnie za pomocą widelca łączymy składniki.
2. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i pozbywamy się ości. Na folii aluminiowej układamy jeden filet skórą do dołu i smarujemy go masłem czosnkowym. Na nim układamy drugi filet, skórą do góry. Pstrąga zawijamy dokładnie folią aluminiową.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Rybę pieczemy przez 20 minut.
Soczewica:
Siekamy czosnek i kolendrę, cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i cebulę. Mieszając, smażymy do zeszklenia ok. minutę. Dodajemy soczewicę, doprawiamy kminem rzymskim, wrzucamy pomidory pelati, kolendrę i mieszamy całość. Po chwili doprawiamy papryką wędzoną słodką, ponownie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos się zagotuje.
Dip:
Posiekane kapary i kolendrę łączymy z serkiem.
Sposób podania:
Na talerz wykładamy soczewicę i układamy na niej pstrąga. Rybę podajemy z dipem i dekoracją ze świeżej pietruszki.