Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron tagliatelle
200 gramów -
masło
1 łyżka -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1/2 sztuki -
szpinak świeży
200 gramów -
pomidory suszone
10-12 sztuk -
serek śmietankowy
1 łyżka -
śmietanka 18%
100 mililitrów -
parmezan
kilka płatków -
orzechy włoskie
20 gramów -
bazylia świeża
kilka sztuk
Do smaku:
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
sól
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Makaron z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami oraz szpinakiem
Makaron tagliatelle gotujemy al dente z dodatkiem soli (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Orzechy piniowe lub rozdrobnione włoskie prażymy na złoto.
Czosnek rozgniatamy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i cebulę, podgrzewamy aż się delikatnie zeszklą. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą. Jak szpinak straci objętość dodajemy serek śmietankowy kremowy, doprawiamy do smaku białym pieprzem.
Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy 2 łyżki sosu i łączymy, by zahartować. Dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy całość. Danie doprawiamy gałką muszkatołową. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy.
Danie wykładamy na talerz. Parmezan kroimy w cienkie płaty i układamy na górze. Posypujemy orzechami piniowymi lub orzechami włoskimi oraz dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Możesz użyć prażone orzechy włoskie lub piniowe.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się