Makaron z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami oraz szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami oraz szpinakiem - bardzo proste i bardzo pyszne danie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron tagliatelle

    200 gramów
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • szpinak świeży

    200 gramów
  • pomidory suszone

    10-12 sztuk
  • serek śmietankowy

    1 łyżka
  • śmietanka 18%

    100 mililitrów
  • parmezan

    kilka płatków
  • orzechy włoskie

    20 gramów
  • bazylia świeża

    kilka sztuk

Do smaku:

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron tagliatelle gotujemy al dente z dodatkiem soli (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Orzechy piniowe lub rozdrobnione włoskie prażymy na złoto.

Czosnek rozgniatamy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i cebulę, podgrzewamy aż się delikatnie zeszklą. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą. Jak szpinak straci objętość dodajemy serek śmietankowy kremowy, doprawiamy do smaku białym pieprzem.

Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy 2 łyżki sosu i łączymy, by zahartować. Dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy całość. Danie doprawiamy gałką muszkatołową. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy.  

Danie wykładamy na talerz. Parmezan kroimy w cienkie płaty i układamy na górze. Posypujemy orzechami piniowymi lub orzechami włoskimi oraz  dekorujemy listkami świeżej bazylii.

SMAK_PL
Możesz użyć prażone orzechy włoskie lub piniowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat