Krewetki z oliwkami i makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Krewetki z oliwkami z makaronem - pyszne danie na kolację, obiad lub lunch. Dla wszystkich wielbicieli makaronów i owoców morza!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    200 gramów
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • szalotka

    2 sztuki
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • krewetki

    16 sztuk
  • pomidorki koktajlowe

    6 sztuk
  • oliwki czarne Smak

    16 sztuk
  • wino białe wytrawne

    150 mililitrów
  • śmietanka 30%

    80 mililitrów
  • natka pietruszki

    do posypania
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krewetki myjemy i usuwamy głowy. Usuwamy pancerze i odnóża. Nacinamy krewetki nożem wzdłuż zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki. Osuszamy.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekaną szalotkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy ją białym winem. Dusimy aż wino całkowicie odparuje. Do cebuli dodajemy oliwę, podsmażamy kilka chwil i dodajemy krewetki oraz odrobinę soli. Dodajemy pomidorki i oliwki i dodajemy zioła. Gotujemy ok. 3-4 minut.

Patelnię zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy śmietankę. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Do gotowego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i podajemy ze świeżą pietruszką. 

SMAK_PL
Możesz użyć świeżych lub wcześniej rozmrożonych krewetek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat