Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki z oliwkami i makaronem
Krewetki myjemy i usuwamy głowy. Usuwamy pancerze i odnóża. Nacinamy krewetki nożem wzdłuż zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki. Osuszamy.
Jak obrać krewetki?
https://www.doradcasmaku.pl/porada-jak-obrac-krewetki-448
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekaną szalotkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy ją białym winem. Dusimy aż wino całkowicie odparuje. Do cebuli dodajemy oliwę, podsmażamy kilka chwil i dodajemy krewetki oraz odrobinę soli. Dodajemy pomidorki i oliwki i dodajemy zioła. Gotujemy ok. 3-4 minut.
Patelnię zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy śmietankę. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Do gotowego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i podajemy ze świeżą pietruszką.