Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Ciasto francuskie z kremem z twarogu, odc. 16
Sposób przygotowania;
1. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Wystające poza formę fragmenty ciasta zagniatamy na rantach, tak aby cała forma wypełniła się ciastem.
2. Ciasto przykrywamy pergaminem, na który równomiernie wysypujemy fasolą aby nie wyrosło. Tak przygotowane ciasto francuskie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
3. Gdy ciasto się piecze, możemy przygotować twarogowy mus. Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Wbijamy żółtka, wsypujemy cukier z wanilią oraz przesiany przez sitko cukier puder. Na koniec dodajemy śmietankę tortową i miksujemy składniki, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji kremu.
4. Tartę wyjmujemy z piekarnika. Do osobnej miski wbijamy żółtka, wsypujemy imbir i łączymy oba składniki. Za pomocą pędzelka równomiernie smarujemy ciasto żółtkiem z imbirem, a następnie ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut.
5. Figi kroimy na ćwiartki i układamy na patelni skórką do dołu, dodajemy rozmaryn. Smażymy od zimnej patelni na małym ogniu. Po chwili owoce polewamy syropem klonowym i smażymy, aż się skarmelizują. Pod koniec dodajemy kardamon mielony, dokładnie mieszamy całość i zdejmujemy z palnika.
6. Ciasto francuskie po wyjęciu z piekarnika studzimy, podważamy widelcem i wyjmujemy z formy.
7. Na ciasto wykładamy krem i rozprowadzamy go równomiernie łyżką. Gotowe możemy ostawić do lodówki, aby krem zastygł.
8. Na kremie układamy wg uznania świeże owoce. Ciasto posypujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Sposób podania:
Ciasto francuskie z twarogowym musem i owocami podajemy z karmelizowaną figą i dekoracją ze świeżej mięty.