odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Pasta z jajek ze śledziem, odc. 24

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli poszukujecie ciekawej propozycji śniadaniowej, a może chcecie przygotować przepyszne przekąski na przyjście gości - koniecznie sięgnijcie po przepis na pastę z jajek ze śledziem.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pasta jajeczna:

  • serka mascarpone

    3 łyżki
  • śmietanka 12%

    3 łyżki
  • Chrzan śmietankowy Smak

    2 łyżeczki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • jajko ugotowane na twardo

    4 sztuki
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku

Grzanki:

  • bagietka

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    szczypta
  • masło

    50 g

Dodatki:

  • papryka marynowana Smak

    1 sztuka
  • filety śledziowe

    2 sztuki
  • szczypiorek

  • kapary całe Smak

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pasta jajeczna:

1. Do miski wrzucamy ser mascarpone. Wlewamy śmietankę i rozcieramy. Dodajemy chrzan i mieszamy wszystkie składniki.

2. Szczypiorek siekamy drobno, pamiętając o pozostawieniu małej części do dekoracji. Jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach.

3. Do miski z serem, śmietaną i chrzanem wrzucamy jajka oraz szczypior. Całość łączymy, doprawiamy do smaku solą himalajską i białym pieprzem. Mieszamy i odkładamy do lodówki na czas przygotowania grzanek.

 

Grzanki:

1. Bagietkę kroimy na kawałki.

2. Siekamy czosnek. Posypujemy go solą ziołową i rozcieramy końcówką noża. Możemy posiekać jeszcze drobniej. Masło łączymy z czosnkiem w ziołach i dokładnie rozcieramy widelcem.

3. Masło czosnkowe nakładamy na kawałki bagietki.

4. Na zimną patelnię grillową nakładamy bagietki masłem do góry, podgrzewamy.

 

Dodatki:

Marynowaną paprykę kroimy w paski. Filety śledziowe na kawałki. Pozostały szczypior grubo siekamy.

 

Sposób podania:

Na grzanki nakładamy pastę jajeczną i kawałki śledzia. Dodajemy paprykę, posypujemy kaparami i dekorujemy szczypiorkiem.

Doradca Smaku
Sól ziołowa w maśle czosnkowym nada mu przyjemny, ziołowo-koperkowy aromat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat