Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Wątróbka na słodko, odc. 10
Na rozgrzanym klarowanym maśle smażymy pokrojoną w piórka szalotkę, po chwili dokładamy przekrojone na pół suszone morele. Do smaku dodajemy cukier ze skórką cytryny, suszoną miechunkę i orzechy włoskie. Dolewamy nalewkę i posypujemy szczyptą mielonego cynamonu. Wszystkie składniki mieszamy.
Oczyszczoną wątróbkę obtaczamy w mące z dodatkiem mielonej, słodkiej papryki. Mięso smażymy na roztopionym klarowanym maśle, doprawiamy solą morską. Wątróbka powinna być miękka i różowa w środku.
Do owoców dodajemy miód wielokwiatowy. Kroimy sękacza w plastry.
Sposób podania:
Na talerzu warstwami układamy plastry sękacza, owoce z miodem i wątróbkę. Danie dekorujemy liśćmi szałwii.