Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Wątróbka na słodko, odc. 10

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(34)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na delikatną wątróbkę drobiową na słodko, bo z dodatkiem moreli suszonych, miechunki i miodu. Spróbuj!

Składniki:

Składniki:

wątróbka drobiowa 300 gramów
szalotka 1 sztuka
morele suszone 100 gramów
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
masło klarowane 5 łyżek
miód wielokwiatowy 4 łyżeczki
nalewka morelowa 40 mililitrów
orzechy włoskie 1/4 szklanki
miechunka suszona 2 łyżki
sękacz 3 kawałki

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku
Cynamon mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Do dekoracji:

szałwia kilka liści

Porada

Dzięki obtoczeniu wątróbki w mące, olej nie będzie pryskał podczas smażenia. Ten trick oszczędzi nam dodatkowego sprzątania.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Wątróbka na słodko, odc. 10

 

Na rozgrzanym klarowanym maśle smażymy pokrojoną w piórka szalotkę, po chwili dokładamy przekrojone na pół suszone morele. Do smaku dodajemy cukier ze skórką cytryny, suszoną miechunkę i orzechy włoskie. Dolewamy nalewkę i posypujemy szczyptą mielonego cynamonu. Wszystkie składniki mieszamy.

Oczyszczoną wątróbkę obtaczamy w mące z dodatkiem mielonej, słodkiej papryki. Mięso smażymy na roztopionym klarowanym maśle, doprawiamy solą morską. Wątróbka powinna być miękka i różowa w środku.

Do owoców dodajemy miód wielokwiatowy. Kroimy sękacza w plastry.

Sposób podania:

Na talerzu warstwami układamy plastry sękacza, owoce z miodem i wątróbkę. Danie dekorujemy liśćmi szałwii.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak