odc. 17 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Pulpeciki z indyka z serem żółtym, odc. 17

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Danie dla najmłodszych, na które nie będą kręciły swoimi noskami. Nie jest to prosta sprawa, ale da się je zrobić. Zobaczcie jak przygotować przepyszne pulpeciki z indyka, którymi będą zajadali się zarówno dorośli jak i dzieci. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • mięso mielone indycze

    200 gramów
  • cebula

    1/2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • otręby pszenne

    5 łyżki
  • ser Złoty Mazur

    2 plastry
  • pieczarki

    4 sztuki
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • mąka żytnia

    3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej

    do smażenia
  • szczypiorek

    1/6 pęczka
  • Natka pietruszki liofilizowana Prymat

    do smaku
  • Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat

    do smaku

Sos

  • serek mascarpone

    3 łyżki
  • rzodkiewki

    3 sztuki
  • ogórek zielony

    1/2 sztuki
  • pomidor malinowy bez skóry

    1 sztuka
  • świeże liście bazylii

    4-5 sztuki
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
  • świeże liście bazylii

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

PULPETY

1. Siekamy cebulę na małe kawałeczki. Czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie kroimy go na małe kawałeczki. Pieczarki drobno siekamy.

2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy wszystko przez 2-3 minuty.

3. Mięso wkładamy do miski, a następnie dodajemy do niego warzywa z patelni. Do składników w misce wbijamy jajko, dosypujemy liofilizowaną pietruszkę, dodajemy śmietanę, otręby oraz mąkę. Całość doprawiamy przyprawą do indyka. Siekamy szczypiorek i dorzucamy go do mięsa. Ser kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy do naczynia.

4. Dłonie moczymy wodą, a następnie za pomocą rąk wyrabiamy mięso. Robimy z mięsa kuleczki wielkości orzechów włoskich, a następnie delikatnie je uklepujemy.

5. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy kotleciki na złoty kolor.

 

DIP

1. Obieramy ogórka, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw robimy z niego tagliatelle, dodając paseczki bezpośrednio do miski.

2. Rzodkiewki ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do dipu.

3. Pomidora kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy warzywo do miski i doprawiamy pieprzem cytrynowym.

4. Do masy dodajemy ser mascarpone, a następnie całość dosalamy.

 

SPOSÓB PODANIA:

Do miseczki nakładamy dip, a następnie kładziemy ją na talerzu na którym podamy kotleciki. Dookoła miseczki układamy mięso. Całość dekorujemy liśćmi bazylii.

Doradca Smaku
Jeżeli Wasze pulpeciki są zbyt tłuste, możemy je odsączyć na ręczniku papierowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat