Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Pulpeciki z indyka z serem żółtym, odc. 17
PULPETY
1. Siekamy cebulę na małe kawałeczki. Czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie kroimy go na małe kawałeczki. Pieczarki drobno siekamy.
2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy wszystko przez 2-3 minuty.
3. Mięso wkładamy do miski, a następnie dodajemy do niego warzywa z patelni. Do składników w misce wbijamy jajko, dosypujemy liofilizowaną pietruszkę, dodajemy śmietanę, otręby oraz mąkę. Całość doprawiamy przyprawą do indyka. Siekamy szczypiorek i dorzucamy go do mięsa. Ser kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy do naczynia.
4. Dłonie moczymy wodą, a następnie za pomocą rąk wyrabiamy mięso. Robimy z mięsa kuleczki wielkości orzechów włoskich, a następnie delikatnie je uklepujemy.
5. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy kotleciki na złoty kolor.
DIP
1. Obieramy ogórka, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw robimy z niego tagliatelle, dodając paseczki bezpośrednio do miski.
2. Rzodkiewki ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do dipu.
3. Pomidora kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy warzywo do miski i doprawiamy pieprzem cytrynowym.
4. Do masy dodajemy ser mascarpone, a następnie całość dosalamy.
SPOSÓB PODANIA:
Do miseczki nakładamy dip, a następnie kładziemy ją na talerzu na którym podamy kotleciki. Dookoła miseczki układamy mięso. Całość dekorujemy liśćmi bazylii.