Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Główne składniki
-
mięso mielone indycze
200 gramów -
cebula
1/2 sztuki -
jajko
1 sztuka -
otręby pszenne
1 łyżka -
ser Złoty Mazur
2 plastry -
pieczarki
4 sztuki -
śmietana 18%
1 łyżka -
mąka żytnia
1 łyżka -
czosnek
1 ząbek -
olej
do smażenia -
szczypiorek
1/6 pęczka -
Natka pietruszki liofilizowana Prymat
do smaku -
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat
do smaku
Sos
-
serek mascarpone
3 łyżki -
rzodkiewki
3 sztuki -
ogórek zielony
1/2 sztuki -
pomidor malinowy bez skóry
1 sztuka -
świeże liście bazylii
4-5 sztuki -
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
do smaku -
świeże liście bazylii
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIII: Pulpeciki z indyka z serem żółtym, odc. 17
PULPETY
1. Siekamy cebulę na małe kawałeczki. Czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie kroimy go na małe kawałeczki. Pieczarki drobno siekamy.
2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy wszystko przez 2-3 minuty.
3. Mięso wkładamy do miski, a następnie dodajemy do niego warzywa z patelni. Do składników w misce wbijamy jajko, dosypujemy liofilizowaną pietruszkę, dodajemy śmietanę, otręby oraz mąkę. Całość doprawiamy przyprawą do indyka. Siekamy szczypiorek i dorzucamy go do mięsa. Ser kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy do naczynia.
4. Dłonie moczymy wodą, a następnie za pomocą rąk wyrabiamy mięso. Robimy z mięsa kuleczki wielkości orzechów włoskich, a następnie delikatnie je uklepujemy.
5. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy kotleciki na złoty kolor.
DIP
1. Obieramy ogórka, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw robimy z niego tagliatelle, dodając paseczki bezpośrednio do miski.
2. Rzodkiewki ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do dipu.
3. Pomidora kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy warzywo do miski i doprawiamy pieprzem cytrynowym.
4. Do masy dodajemy ser mascarpone, a następnie całość dosalamy.
SPOSÓB PODANIA:
Do miseczki nakładamy dip, a następnie kładziemy ją na talerzu na którym podamy kotleciki. Dookoła miseczki układamy mięso. Całość dekorujemy liśćmi bazylii.
Jeżeli Wasze pulpeciki są zbyt tłuste, możemy je odsączyć na ręczniku papierowym.![]()
Komentarze (0)