Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 60: Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

comber cielęcy 600 g
olej
czosnek 2-3 ząbki
rozmaryn
majeranek
Musztarda sarepska Prymat
chrzan tarty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 60: Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem

Kroki postępowania

1
Comber cielęcy oczyszczamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto
2
Ząbki czosnku kroimy na połowy, miażdżymy i drobno siekamy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto
3
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie posypujemy je rozmarynem z majerankiem i lekko wklepujemy w mięso z obu stron. Tą samą czynność wykonujemy z posiekanym czosnkiem. Całość polewamy olejem i jeszcze raz dla pewności wklepujemy przyprawy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cielęcinę przez ok. 4-5 minut z obu stron. Następnie zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso polewamy olejem z patelni.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto
5
Wkładamy do pieca ustawionego na ok. 180 – 190 stopni C na ok. 7-8 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto
6
Po tym czasie wyjmujemy pieczeń z piekarnika, kroimy w plastry i układamy na talerzu.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto
7
Pieczeń podajemy z chrzanem i musztardą. Bon apetit!
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DanielAT 05.12.2014 16:46
bzdura totalna .... napisane jest ... piec okolo 8 minut. Pieklem po obsmazeniu 14 minut i wyszlo surowe. Do tej pory wszystkie przepisy sie zgadzaly ale ten jaks PORAZKA..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak