odc. 60 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 60: Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber cielęcy

    600 g
  • olej

  • czosnek

    2-3 ząbki
  • rozmaryn

  • majeranek

  • musztarda sarepska

  • chrzan tarty

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto
Comber cielęcy oczyszczamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto
Ząbki czosnku kroimy na połowy, miażdżymy i drobno siekamy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie posypujemy je rozmarynem z majerankiem i lekko wklepujemy w mięso z obu stron. Tą samą czynność wykonujemy z posiekanym czosnkiem. Całość polewamy olejem i jeszcze raz dla pewności wklepujemy przyprawy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cielęcinę przez ok. 4-5 minut z obu stron. Następnie zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso polewamy olejem z patelni.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto
Wkładamy do pieca ustawionego na ok. 180 – 190 stopni C na ok. 7-8 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto
Po tym czasie wyjmujemy pieczeń z piekarnika, kroimy w plastry i układamy na talerzu.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 60:  Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem foto
Pieczeń podajemy z chrzanem i musztardą. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DanielAT 05.12.2014 16:46
bzdura totalna .... napisane jest ... piec okolo 8 minut. Pieklem po obsmazeniu 14 minut i wyszlo surowe. Do tej pory wszystkie przepisy sie zgadzaly ale ten jaks PORAZKA..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat