Dorada z cytrynową sałatką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Dorada

    4 szt
  • cukinia

    1 szt
  • sałata mieszana

    100 gram
  • cytryna

    1 szt
  • oliwa

    4 łyżek
  • tymianek

  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

dorada 4 sztuk
cukinia 1 sztuk
sałata mieszana 100 gramów
cytryna 1 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone ryby oprószyć sola oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Umyta, osuszona cukinie pokroić na cienkie długie plastry i owinąć nimi ryby. Ryby ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i skropić 2 łyżkami oliwy. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sałaty oczyścić i osuszyć.
Sos: 3 łyżki soku z cytryny wymieszać z oliwą, dodać 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu.
Sałaty wymieszać z cytrynowym winegretem. Gorącą rybę udekorować gałązkami tymianku i podawać z kawałkami cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat